Det finns mycket man bör ta hänsyn till om man ska få sin arbetsplats så ergonomisk som möjligt. Här ger vi dig några tips som kan hjälpa dig på vägen till en bättre arbetsmiljö.

Bra belysning är viktigt, snåla inte med ljuset. Om rummet är för mörkt blir kroppen trött. En dagsljuslampa kan göra stor skillnad då den skapar ett mer homogent ljus kring din bildskärm/arbetsplats.

Undvik att få solljus rakt i ansiktet eller att det blänker in i skärmen. Försök få ljuset från sidan.

Variation av din arbetsställning är ofta mycket avgörande för om du ska kunna undvika belastningsskador. Sitt ibland tillbakalutad och ibland mer upprätt. Du bör även om möjligt variera genom att stå upp och arbeta om du har tillgång till ett höj och sänkbart bord. Använd då gärna en ståmatta för att få mer avlastning för dina fötter och din rygg.

Försök att placera mus och tangentbord så nära kroppen som möjligt. Tangentbordet bör vara ljust, smalt och lågt. Arbetsmiljöverket rekommenderar även ett ordentligt stöd för hela underarmen.

Bildskärmen bör vara i ögonbrynshöjd och lodrät med undantag för användning av progressiva glasögon då skärmens höjd bör vara i nästipp/mun höjd.

Ta pauser, gärna med någon fysisk aktivitet om du har tid med det, eller bara en kort pausgympa vid datorn. (se pausgympa program)

Det är viktigt med variation för att kunna arbeta uthålligt. Troligtvis kommer de flesta av oss att arbeta med datorer i många år framöver och därav kommer vi förmodligen att bli mer och mer beroende av hjälpmedel. Slit inte ut kroppen i förtid.

 

Vi kan ergonomi och vi hjälper dig gärna!